Logo

Patiowoning

locatie: dak Pondok aan de Westandgracht in Amsterdam

opdrachtgever: particulier

status: gerealiseerd

 

De patiowoning maakt onderdeel uit van een CPO project aan de Westlandgracht in Amsterdam. De woning bevindt zich op de 3e en 4e laag van het appartementengebouw met in totaal 9 unieke woningen en een collectieve plint met werkruimtes en sociale functies. Het ontwerp bestaat uit twee bouwlagen georiënteerd op 2 patio’s en 1 daktuin op de 4e laag.

De wens van de bewoners was om het ideale thuis voor hun gezin te creëren met een grote woonkeuken. Daarnaast wilden ze graag een eigen verdieping met badkamer voor hun 3 kinderen. De 4e verdieping met relatie tot een grote daktuin bleek hiervoor ideaal te zijn. De 3e verdieping werd vormgegeven als ontspannen leefruimte waar binnen en buiten middels grote vouw of schuifpuien naadloos in elkaar over lopen. De grote woonkeuken en de zithoek kwamen aan de entreepatio met blik op de Westlandgracht en in de ochtendzon. De eetplek werd op de andere patio gericht op de middag en avondzon. De industriële stalen trap vormt samen met de houten kastenwand een opvallend object in de loft-achtige open leefruimte. Door de vide boven de trap valt licht in de diepe kamer en ontstaat er een doorkijk naar het dakterras.

Het loft-gevoel wordt ondersteund door de keuze voor een stoere betonnen vloer in combinatie met het gebruik van hout in de kasten en zwarte kozijnen in de gevel. Op deze manier wordt een rustig en frisse basis gecreëerd die consequent in alle ruimtes is doorgevoerd.

 

Category: